Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tymián

6. 3. 2008
Popis Tymiánu
Thymus vulgaris L., Tymián obecný, dymián
 
Tymián
 

Rostlinky vypěstovala, vyfotografovala a článek napsala Helena Nováčková.
Tymián pochází ze západní části Středomoří a pěstuje se hlavně ve Španělsku, Albánii, Itálii, Francii a Řecku. Jako koření se přidával do pokrmů již ve starověku. Egypťané tymiánovou silici používali při balzamování mumií. Zelený Tymián je bohatě rozvětvený polokeř vysoký 20 až 30 cm, jehož zespodu dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými čárkovitými listy. Rostlina kvete od května do září drobounkými květy bílé až nachové barvy. Tymián je blízký příbuzný naší mateřídoušce. Rostlina vydává výraznou kořenitou vůni a má silně aromatickou a nahořkle štiplavou chuť, která připomíná kafr. Pro včelaře je to výborná medonosná rostlina


Pěstování a sběr Tymiánu
 

Detail TymiánuMísto: Tymián se pěstuje na slunném místě chráněném před prudkým větrem. Dobře snáší suché podnebí.
Půda: Lehká, písčitohlinitá a mírně vápenitá.
Zálivka: Tymián zaléváme jen mírně v suchých obdobích.
Hnojení: Nepřihnojujeme.
Pozor: Jestliže je rostlina ve velmi výživné půdě, ve stínu a je hodně zalévaná, potom není příliš aromatická.
Pěstování: V březnu až dubnu sejeme semena přímo na místo do řádků vzdálených asi 40 cm na povrch půdy. Semena jen lehce přitiskneme, protože klíčí světlem. Můžeme použít i zakoupené předpěstované sazenice. Rostlinu můžeme začlenit i do skalky. Tymián je malá rostlinka, proto se dá pěstovat i v truhlíku za nejlépe jižním oknem. Po odkvětu musíme rostlinu asi ve třetině seříznout, protože potom zesílí a zkošatí. Pro potřeby jedné rodiny bohatě postačí záhonek 0,5 m x 0,5 m.
Životnost: Tymián je trvalka. V našich podmínkách rostlina vymrzá, proto je třeba ho na zimu seříznout a přikrýt chvojím. Tymián je na pěstování nenáročný.
Sběr: Sbírá se celá nedřevnatá nať těsně před rozkvětem, tedy v době od června do září, za suchého počasí nejlépe kolem poledne. Nejjednodušší je odstřihnout stonky nůžkami.
Sušení: Rostlina se suší v tenké vrstvě na vzdušném stinném místě, nebo zavěšená ve svazečkách. Suchá droga má mít zelenou barvu a příjemnou vůni.
Skladování: Tymián skladujeme v dobře uzavřené nádobě.




Využití Tymiánu
 

Detail TymiánuKoření: Jako koření používáme Tymián maximálně asi tři čajové lžičky na 1kg potravin. Při kořenění lístky rostliny sdrhujeme a v dlaních rozemneme. Ve směsi s novým kořením, pepřem a bobkovým listem se Tymián přidává do omáček, jako třeba do houbové, rajské a svíčkové. Používá se také k rybám, do rajských salátů a k luštěninám. Výborný je k rýžovým a těstovinovým pokrmům a někdy se dodává do kysaného zelí. Ve směsi především s oregánem, bazalkou nebo rozmarýnou se často používá na pizzu.
Aromatizování: Tymián lze nakládat do oleje a octa, čímž tekutiny aromatizujeme.
Pomáhá: Tymián obsahuje hlavně silice, třísloviny, flavony, organické kyseliny a hořčiny. Je to přírodní antibiotikum. Působí desinfekčně proti střevním parazitům, podporuje trávení, omezuje nadýmání a mírní průjmy. Tymián je význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Pro své baktericidní účinky bývá součástí ústních vod, zubních past a mýdel. Odvar z příměsí Tymiánu mírní kašel, uvolňuje hleny a pomáhá při bronchitidách. Tymián není vhodné příliš požívat v těhotenství.
Koupel: Tymián použitý při koupeli zlepšuje stav pokožky a podporuje tvorbu buněk.
Odvar: Na nachlazení se používá čajová směs složená z 15% tymiánu a 85% lipového květu.
Recept: Ryba po provensálsku
4 porce ryby, olej, lžička tymiánu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, citron, máslo a strouhanka.
Tymián smícháme se solí, pepřem, lisovaným česnekem a olejem. Směsí potřeme očištěné maso, které vložíme do vymaštěného pekáčku, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme strouhankou a poklademe vločkami másla. Upečeme v troubě a podáváme s brambory.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář