Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezmasá jídla

22. 5. 2008

Cibule zapečená s estragonem

  • 6 cibulí

  • 3 lžíce balzamikového octa

  • 1/4 hrnku medu

  • 1/2 lžičky estragonu

Cibuli oloupeme a na vrcholu nařízneme do tvaru kříže. Vložíme do pekáčku zalijeme zálivkou z ostatních ingrediencí. Necháme 1 hod. odležet a pečeme 30 - 40 minut.
 

 


Dýně nadívaná

  • 1 malá dýně (s průměrem cca 25 cm)

  • 4 jablka na kostičky nakrájená

  • 1 hrnek hrozinek

  • 1 hrnek nasekaných ořechů

  • 1/4 lžičky skořice

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

  • 2 pomeranče, oloupané a nakrájené nebo 1 lžíce citronové štávy

  • 1/2 hrnku medu

U dýně odřízneme vrcholek a odstraníme semena. Smícháme ostatní přísady a naplníme jimi dýni. Přikryjeme odříznutým vrcholkem jako pokličkou. Pečeme na plechu v troubě dokud dužnina dýně není měkká (asi 1 hodinu).
 


Dýně pečená s bylinkovým máslem

  • 2 - 3 menší dýně s pevnou dužninou (Hokkaido atp.)

  • 1,5 lžičky petrželky

  • 1,5 lžičky šalvěje

  • 1 lžička rozmarýny

  • 1 lžička tymiánu

  • 3 lžíce rozpuštěného másla

  • 1/3 hrnku medu

Dýně rozpůlíme (pokud jsou velmi malé tak jen odřízneme vrcholek a vydlabeme) a odstraníme semena. Vložíme na vymaštěný plech a pokapeme máslem s bylinkami. Pečeme při 170 °C do poloměkka. Zakapeme medem a dopečeme. Zalijeme zbylým bylinkovým máslem a podáváme.
 


Dýně pečená s Worcestrovou omáčkou

  • 2 menší dýně

  • 1/4 hrnku medu

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce mletých vlašských ořechů

  • 2 lžíce hrozinek

  • 2 lžičky Worcestrové omáčky

Dýně podélně rozpůlíme, nevydlabáváme. Pečeme při 170 °C do měkka (asi 45 minut). Vydlabeme semena a dužninu, pokameme směsí ze zbylých ingrediencí. Zapečeme dalších cca 10 minut.
 


Fazole pečené s rajčaty

  • 2 hrnky předem uvařených fazolí

  • 1 hrnek rajčat

  • 1 cibule

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 lžička francouzské hořčice

  • špetka jedlé sody

  • (3-4 plátky slaniny)

  • olivový olej

Vše promícháme a pečeme v mírné troubě až do zhoustnutí. Podáváme s kečupem.
 


Houbová smaženice

  • 1,5 lžičky sezamového oleje

  • 2,5 hrnku čerstvých nakrájených hub (typu shiitake)

  • 1/2 hrnku nastrouhaných mrkví

  • 2 lžíce sojové omáčky

  • 2 - 3 lžíce suchého sherry

  • 1 lžíce medu

  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru

  • 1 zelená cibulka, jemně krájená

Ve woku rozehřejeme olej a 4 minuty velmi zprudka smažíme houby. Přidáme mrkev a pokračujeme ve smažení další 3 minuty. Přidáme sojovou omáčku, sherry, med a vývar, přikryjeme a dusíme 2 minuty. Ozdobíme zelenou cibulkou.
 


Kapustové karbanátky ve sladkokyselé omáčce

  • 1/2 kg kapusty

  • 1 cibule

  • 2 housky namočené v mléce

  • 2 lžíce tuku na osmažení cibule

  • 2 vejce

  • asi 4 lžíce strouhanky

  • 1/2 lžičky pepře

  • 1/2 lžičky worcestrové omáčky

  • sůl

omáčka:

  • 1 hrnek medu

  • 3/4 hrnku vinného octa

  • 2 lžíce kukuřičné škrobové moučky

  • 1/4 hrnku vody

Uvařenou kapustu umeleme spolu s houskou, vmícháme osmaženou cibulku a ostatní přísady. Tvoříme karbanátky (asi poloviční velikosti než obvykle), obalíme v mouce opečeme na oleji do růžova a vyjmeme. Omáčku spojíme na téže pánvi a vložíme karbanátky zpět. Na mírném plameni doděláváme asi 30 minut.
 


Medový špenát

  • 4 velké brambory,

  • 4 šalotky,

  • 3 lžíce podzemnicového oleje,

  • 350 g hub šitake,

  • 2 stroužky česneku,

  • 350 g špenátových listů,

  • 2 lžíce sherry,

  • 2 lžíce medu,

  • 100 g modrého sýru.

Brambory uvaříme do poloměkka, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Na pánvi osmažíme nakrájenou šalotku a houby šitake. Přidáme česnek a mladé špenátové listy. Po zvadnutí listů přidáme směs medu a sherry, kterou jsme před tím rozmíchali v misce. Směsí špenátu a hub plníme vydlabané brambory a zapékáme modrým sýrem.
 


Mrkev dušená v alobalu

  • 1/2 kila mrkve

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce medu

  • koření: pepř nebo kuře tobaco nebo některá z marinád na kuře

  • sůl

Mrkev nakrájenou po délce na čtvrtiny vložíme do alobalu, poklademe kousky másla, pokapeme medem a zasypeme kořením, posolíme. Grilujeme při mírné teplotě 30 - 40 minut. Před podáváním promícháme. Výborné, pokud na své BBQ chcete pozvat i vegetariány, nebo jako příloha ke kuřeti v medové marinádě.
 


Mušličky s uzeným sýrem tofu 

  • 1/2 kg těstovin mušliček,

  • 2 lžíce citrónové šťávy,

  • 8 nakrájených jarních cibulek,

  • 5 stroužků česneku,

  • 2 lžíce rajčatového protlaku,

  • 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru,

  • 2 lžíce medu,

  • 250 g uzeného sýry tofu,

  • špetka tymiánu,

  • pepř, sůl,

  • rostlinný tuk,

  • ocet.

V osolené vodě s jednou čajovou lžičkou citrónové šťávy uvaříme těstovinové mušle. Na rozehřátém oleji osmažíme nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Přidáme zbytek citrónové šťávy, rajčatový protlak, ocet, med, na kostky nakrájený sýr tofu a asi 5 minut podusíme. Uvařené mušličky scedíme, ihned promícháme s omáčkou, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
 


Novoanglické zapečené fazole

  • 1/4 kila slaniny

  • 1/2 hrnku nakrájené cibule

  • 3/4 hrnku medu

  • 4 lžičky hořčice

  • 1 lžička soli

  • 1/8 lžičky kayánkého pepře

  • 4 hrnky uvařených malých bílých fazolí

Na pánvi orestujeme cibulku a slaninu, vmícháme med, hořčici, sůl a pepř. Do pekáčku vložíme vrstvu fazolí a zalijeme směsí. Zapékáme při 160 °C dokud se tekutina nevsákne.
 


Palačinky s medem

  • 1/2 l vody

  • mouka hladká dle potřeby

  • 1vejce

  • olej na smažení

  • med

Palačinky děláme obvyklým způsobem, horké na pár vteřin ponoříme do teplého medu nebo medem jen pokapeme.
 


Rýžový puding

  • 2 hrnky vařené kulatozrnné rýže

  • 2 hrnky mléka

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 hrnek hrozinek

  • 3 vejce, našlehané

Ingredience promícháme a vlijeme do máslem vymazané formy. Navrchu poprášíme skořicí a muškátovým oříškem. Pečeme v troubě při 170 °C asi 1 hodinu.
 


Sója po čínsku   

  • 1 krabička sojového granulátu,

  • 2 lžíce kukuřičného škrobu,

  • 2 lžíce sojového oleje,

  • 1 lžíce sojové omáčky,

  • 1 lžíce pepře,

  • 1 lžíce sladké papriky,

  • 1 lžíce curry,

  • sůl,

  • 1 cibule,

  • 1 lžíce medu,

Sojový granulát uvaříme ve vodě asi 20 minut. Vodu vylijeme a přidáme kukuřičný škrob, sojový olej, sojovou omáčku, pepř, sladkou papriku, curry, sůl a med. V této směsi granulát necháme marinovat. Sojové maso orestujeme a přidáme cibuli. Podáváme s vařenou rýží.
 


Španělské fazole zapečené

  • 1 kg vařených fazolí

  • 1 zelená paprika

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce másla

  • 1 cibule

  • 150 g ostrého kečupu

  • 1/4 hrnku medu

  • 1 hrnek strouhaného ostrého sýra

  • 1 hrnek strouhanky

  • sůl, pepř, paprika dle chuti

Na pánvi na másle zpěníme cibuli, papriku a česnek. Smícháme s fazolemi, kečupem a medem a nalijeme do formy. Sýr promícháme se strouhankou a kořením a nasypeme na fazole. Zapékáme v troubě při 180 °C dokud sýr nezrůžový.
 


Těsto na pizzu z celozrnné mouky

  • 20g droždí

  • 1 hrnek teplé vody

  • 2 hrnky celozrnné mouky

  • 1 lžička soli

  • 1 lžíce medu

Droždí rozdrobíme v teplé vodě a necháme 10 minut na teplém místě. Promícháme mouku se solí, v mouce uděláme důlek, do něj nalijeme med a droždí a vypracujeme vláčné těsto. V teple necháme několik minut vykynout. Vyválíme tenkou placku, několikrát ji propíchneme vidličkou a poklademe náplní podle gusta. Peče se do křupava.
 


Těstoviny s ořechy

Uvařené a scezené těstoviny promícháme se zpěněným máslem, medem, nastrouhanými vlašskými ořechy a podáváme. Med i ořechy můžeme krátce předem osmažit na másle. Osmažit dozlatova na másle (nebo nasucho) je možno i těstoviny, předtím než se zalijí vodou (nebo mlékem) a dají vařit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář