Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dezerty, pečivo, perníky ...

22. 5. 2008

Dezerty

Arašídy v karamelu

(recept pro mikrovlnou troubu)

  • 1/2 hrnku medu

  • 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku

  • 1 lžička mleté skořice

  • 4 hrnky pražených solených arašídů

Med, tuk a skořici promícháme. Vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme na plný výkon na 4 - 5 minut až směs zkaramelizuje. Vmícháme arašídy, dbáme aby všechny byly obaleny karamelem. Znovu vložíme do mikrovlnky, promícháme po třech minutách a znovu zapneme na další tři minuty, resp. dokud směs nezačne pěnit. Rozprostřeme v tenké vrstvě na vymazaný plech či folii. Po vychladnutí rozlámeme na malé kousky.
 

 


Baklava

orientální desert, velmi tučný a sladký, ale vynikající

  • listové těsto 400g

  • 125g másla

  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/4 hrnku cukru krupice

  • hřebíček

  • citrónová kůra

  • kousek skořice

  • 1/2 hrnku vody

Listové těsto rozválíme na několik velmi slabých plátů. Na dno pekáče položíme první plát, pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy, opět položíme plát těsta a postup zopakujeme. Nakonec překryjeme silnějším plátem těsta, potřeme tukem. Těsto na povrchu rozkrájíme diagonálními řezy na kosočtverečky, propícháme v rozích hřebíčkem a pečeme při 180 °C asi 3/4 hodiny. Mezitím si připravíme směs z citrónové kůry, medu, cukru,vody a skořice, kterou vaříme na mírném ohni a stálého míchání asi 30 minut. Skořici vyjmeme a směs nalijeme na horký dezert. Po vychladnutí rozkrájíme ostrým nožem na jednotlivé kousky.
 

 


Banány pečené s pomeranči

  • 2 banány

  • 1 pomeranč

  • 2 – 3 lžičky vlašských ořechů pomletých

  • 2 lžičky brandy

Banány rozkrojíme a spolu s dílky pomeranče rozložíme na zapékací misku. Pokapeme medem a dáme do trouby. Vyjmeme až med začne karamelizovat. Polijeme brandy a zapálíme.
 

 


Dýňový krém (pudink)

  • 1 1/2 hrnku uvařené a rozmixované dýně

  • 1 hrnek mléka

  • 2 rozšlehaná celá vejce

  • 4 lžíce medu

  • 1 lžička skořice

  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

  • 1/4 lžičky zázvoru

  • 1 vanilkový cukr

  • špetka soli

Dobře smícháme všechny ingredience a nalijeme je do máslem vymazaných misek. Misky vložíme do pekáčku naplněného zčásti vodou. Pečeme ve střední troubě asi 30 minut, respektive dokud krém nezhoustne. Podáváme teplé, nejlépe s vanilkovou zmrzlinou.
 

 


Jablka v karamelu

  • 2 hrnky medu

  • 3/4 hrnku neslazeného kondenzovaného mléka

  • 1 vanilkový cukr

  • 3 lžíce másla

  • 6 velkých jablek

Med a mléko vaříme na pánvi dokud nezkaramelizuje, přidáme vanilku, máslo a špetku soli. Jablka ponoříme do karamelu a dáme vychladit na pečící papír.
 

 


Karamel I

  • 8 lžic cukru

  • 2 lžíce medu

  • 2 lžíce másla

  • citrónová šťáva

Cukr roztavíme na pánvi a jakmile začne hnědnout sejmeme z plotýnky a vmícháme med, máslo a citrónovou šťávu. Doplnit můžeme sezamová semínka, mleté oříšky...
 

 


Karamel II

  • 2 hrnky cukru

  • 2 hrnky medu

  • špetka soli

  • 1/2 hrnku másla

  • 1 hrnek kondenzovaného mléka

Smícháme cukr, med a sůl a vaříme. Jakmile začne hnědnout přidáváme po troškách za stálého míchání máslo a mléko. Po zhoustnutí nalijeme na vymaštěnou folii, po vystydnutí nakrájíme na kousky.
 

 


Med s ořechy

Sklenici naplníme vyloupanými ořechy (vlašskými nebo lískovými) a zalijeme mírně ohřátým pastovaným medem. Je to velmi dobrý prostředek na trénování silné vůle. Komu vydrží sklenice déle než dva dny je velmi dobrý!
 

 


Medová šlehačka

(na zdobení dortů atp.)

  • 2 lžíce medu

  • 1 hrnek šlehačky

  • 1/2 lžičky skořice

Do šlehačky vmícháme med a skořici.
 

 


Medové máslo

  • 1 hrnek másla (nesmí být rostlinné!)

  • 1 hrnek medu, pastovaného nebo tekutého

Do změklého másla v míse zašleháváme postupně med až je směs pěkně nadýchaná. Medové máslo se dříve (t.j. v době kdy ještě nebyl znám pastovaný med) používalo jako pomazánka, teď se používá jako základ pro pečení perníku atp.
 

 


Medové trubičky

  • 60g másla

  • 1,5 lžíce medu

  • 40g hladké mouky

  • 50g práškového cukru

  • 1 lžička koňaku

Na plotně rozpustíme med s cukrem a odstavíme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Ještě teplou hmotu klademe lžičkou na vymaštěný alobal rozprostřený na plechu a mírně roztlačíme. Pečeme při 180 stupních do zlatova. Placičky necháme jen trochu vystydnout a na vařečce stáčíme trubičky. Pokud placičky příliš ztvrdnou, dáme je znovu ohřát do trouby. Trubičky plníme šlehačkou.
 

 


Medové sněhové pusinky

  • 1 bílek

  • 1/2 hrnku medu

Bílek šleháme ve šlehači, jakmile se začne tvořit sníh přidáváme postupně med a šleháme až je sníh dostatečne tuhý. Vytvarujeme pusinky a sušíme ve velmi mírné troubě.
 

 


Medový nugát

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 hrnek cukru

  • špetka soli

  • 1/2 hrnku vody

  • 2 bílky

  • 1/4 hrnku nasekaných ořechů

Smícháme med, cukr, sůl a vodu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vaříme bez míchání, dokud teplota nedosáhne 155 stupňů. Syrup nalijeme za stálého míchání na sních z bílků. Přidáme oříšky a nalijeme na vymaštěnou folii. Po vychladnutí nakrájíme.
 

 


Mrkvový krém (pudink)

  • 4 vejce

  • 1/2 hrnku medu

  • 3 hrnky horkého mléka

  • 3/4 hrnku najemno nastrouhaných mrkví

  • 2 lžíce sherry nebo griotky

  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče

  • špetka skořice

  • špetka soli

Našleháme vejce s medem a solí do pěny. Přidáme mléko. Dobře promícháme s mrkví, sherry a pomerančovou kůrou. Nalijeme směs do máslem vymazaných misek. Misky vložíme do pekáčku naplněného zčásti vodou. Pečeme ve střední troubě asi 30 - 45 minut, respektive dokud krém nezhoustne.
 

 


Pečené fíky s jogurtem

  • čerstvé fíky

  • tekutý med

  • bílý jogurt (řeckého typu)

  • mandle

Fíky na vrcholu nařízneme do kříže, zabalime do alobalu a pečeme na grilu. Rozbalíme, zakapeme medem, posypeme mandlemi a ozdobíme lžící jogurtu.
 


Tvarohový krém s vínem

  • 100 g medu

  • 400 g tvarohu

  • 1 bal. vanilkového cukru

  • kůra z 1 citrónu

  • 1 vejce

  • 1 žloutek

  • 1 dcl bílého vína

  • 40 g hrozinek

  • 3 piškoty

Vše kromě vína a hrozinek dáme do mixéru a mícháme. Postupně přiléváme víno. Nalijeme do misek, ozdobíme hrozinkami a podáváme.
 

 


Višně v rumu

  • 400 g medu

  • 0,3 l rumu

  • 500 g višní

Do sklenice postupně vrstvíme omyté višně, zaléváme rumem a tekutým medem. Višně musí být zcela potopené. Po odležení višně používáme na zdobení a do alkoholických koktailů, tekutinu můžeme pít jako višňový likér.
 

 


Zmrzlina

Zmrzlinu slazenou medem můžeme vyrobit prakticky z čehokoliv. Nejlépe ovšem z ovoce. Ovoce nejprve nakrájíme na menší kousky a zmrazíme. Zmražené dáme do mixeru a během mixování přidáme med podle chuti, případně smetanu nebo kondenzované mléko. Typ: Přijde králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Nemáme králíčku." Druhý den přijde opět králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Nemáme králíčku." Třetí den přijde králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Ano máme králíčku!" "Ta je hnusná co?"

Jahodový zmrzlinový pohár

  • 1/2 l jahod

  • 2 citrony

  • 1 hrnek medu

  • 2 hrnky vody

  • sníh z 1 bílku

Jahody propasírujeme, smícháme s medem a vodou necháme stát několik hodin. Směs dáme do mrazáku a jakmile začne tuhnout vmícháme sníh z vaječného bílku. Znovu dáme do mrazáku.

Mražený grapefruitový kokteil

  • 1/2 l vody

  • 4 hrnky grapefruitového džusu

  • 2 lžičky želatiny

  • 2 hrnky medu

  • trocha nasekaného kandovaného ovoce

Dvě lžíce studené vody nalijeme na želatinu a necháme změknout. Přelijeme vřelou vodou, přidáme med a mícháme dokud se vše nerozpustí. Přidáme džus. Necháme schladnout a dáme do mrazáku. Zdobíme kandovaným ovocem.
 

 


Chléb a pečivo

Kukuřičný chléb

  • 3/4 hrnku kukuřičné mouky

  • 1 hrnek hladké mouky pšeničné

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 hrnek mléka

  • 1/4 hrnku medu

  • 1 vejce, našlehané

  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Smícháme suché ingredience, přidáme mléko, med, vajíčka a máslo. Pečeme ve vymaštěné formě při 200 °C asi 25 minut.
 

 


Otrubový chléb s podmáslím

  • 1 hrnek otrub

  • 1 hrnek hladké mouky

  • 1/2 hrnku hrozinek

  • 2 lžíce oleje

  • 1/2 hrnku medu

  • 3/4 hrnku podmáslí

  • 1 vejce

  • 1 1/2 lžičky jedlé sody

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/2 lžičky skořice

Smícháme otruby hrozinky, olej, med a podmáslí. Necháme odležet až se tekutiny vsáknou. Přidáme vejce a důkladně promícháme. Odděleně promícháme mouku, sodu, sůl a skořici. Lehce vmícháme do těsta. Pečeme ve vymazané a vysypané formě při 170 °C 45 minut.
 

 


Sýrový celozrnný chléb

  • 3 hrnky celozrnné mouky

  • 4 hrnky hladké mouky

  • 1/3 hrnku medu

  • 1 lžička soli

  • 40 g droždí

  • 2 hrnky vody

  • 2/3 hrnku mléka

  • 3 hrnky strouhaného čedaru

  • 1 bílek

  • sezamová semínka

V teplém mléce a vodě rozpustíme med a rozmícháme droždí, necháme vzejít na teplém místě. Na vál prosijeme mouku, ve středu vytvoříme důlek do kterého nalijeme kvásek. Zaděláváme těsto, postupně přidáváme sýr. Důkladně několik minut zpracováváme. Na teplém místě necháme těsto přikryté utěrkou nakynout, až zdvojnásobí objem. Těsto rozdělíme na 6 kousků, z každého vyválíme asi 40 cm dlouhý váleček. Ze tří válečků spleteme bochník, máme tedy dva bochníky. Pod utěrkou necháme opět nakynout na dvojnásobný objem. Před pečením potřeme bílkem rozšlehaným s trochou vody. Pečeme při 200 °C asi 45 minut.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář