Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koláče a dorty

22. 5. 2008

Citrónová poleva na dorty a perníky

  • 250 g změklého másla

  • 1/4 hrnku medu

  • 1 vanilkový cukr

  • 3/4 odtučněného sušeného mléka

  • citrónová šťáva a kůra ze dvou citronů

V míse smícháme med, máslo a vanilkový cukr. Po částech přidáváme sušené mléko, citrónovou šťávu a kůru. Mícháme, dokud poleva není hladká. V případě potřeby zahustíme sušeným mlékem nebo zředíme šťávou.
 

 


Citronový dort

  • 1 sáček želatiny (s citronovou nebo pomerančovou příchutí)

  • 1/2 hrnku vody

  • štáva z 1/2 citronu

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 malé neslazené kondenzované mléko

  • 250 g piškotů nebo dortový korpus

Kondenzované mléko dáme v předstihu do ledničky. V horké vodě rozpustíme želatinu. Přidáme med a citronovou štávu a dobře promícháme. Zchlazené mléko našleháme a lehce vmícháme do roztoku. Na dno dortové formy dáme vrstvu piškotů (nebo korpus) a přelijeme roztokem. V lednici necháme ztuhnout.
 

 


Datlový dort

  • 2 hrnky strouhanky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 2 hrnky medu

  • 1 hrnek vlašských ořechů

  • 1/2 hrnku mouky

  • 4 vejce

  • 2 hrnky krájených datlí

  • 1 vanilkový cukr

  • šlehačka

Našleháme žloutky a postupně přidáváme med. Do směsi přidáváme předem promíchané suché přísady, ořechy, datle a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Rozprostřeme ve vymazané a moukou vysypané formě. Pečeme asi 30 minut, dokud koláč při stlačení ve středu nezačne pružit. Podáváme horký zdobený šlehačkou.
 

 


Dýňový dortový korpus

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/2 lžičky skořice

  • 3 hrnky strouhané dýně

  • špetka soli

  • 5 rozšlehaných vajec

  • 1 1/2 hrnku kondenzovaného neslazeného mléka

  • 1 vanilkový cukr

  • karamel z 1/2 hrnku cukru

  • na ozdobu:

  • 1/2 hrnku šlehačky

  • 1 lžíce medu

  • 1/4 lžičky zázvoru

Postupně smícháme med, skořici, sůl, dýni, vejce, mléko a vanilkový cukr. Nalijeme do formy vylité karamelem. Pečeme ve střední troubě něco přes 1 hodinu, dokud špejle zastrčená do středu korpusu není suchá. Korpus vyklopíme a zdobíme šlehačkou smíchanou s medem a zázvorem.
 

 


Holandský zázvorový koláč

  • 200g másla

  • 5 žloutků

  • 5 bílků na sníh

  • 200g mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 150g rozehřátého medu

  • několik kousků čerstvého zázvoru uvařeného v cukrové vodě (nebo kandovaného)

Máslo utřeme se žloutky, postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a med. Nakonec vmícháme nakrájený zázvor a sníh. Vlijeme do vymazané formy a pečeme v mírné troubě asi 50 minut.
 

 


Jablečný koláč s máslovou drobenkou

  • 1 kg jablečného pyré

  • špetka skořice

  • špetka muškátového oříšku

na drobenku:

  • 1/2 hrnku ořechů

  • 1 hrnek polohrubé mouky

  • 1/2 hrnku celozrné mouky

  • 1/4 hrnku másla

  • 1/4 hrnku medu

Do robota vložíme ořechy a několika krátkými pulsy rozsekáme na kousky. Přidáme mouku a promícháme. Přidáme na kousky nakrájené máslo a med a znovu krátce promícháme až se vytvoří sypká drobenka, směs se nesmí spojit. Pyré rozprostřeme na plech, posypeme kořením a drobenkou a pečeme dokud nezezlátne. Podává se nejlépe horký, přelitý teplým řídkým vanilkovým pudinkem nebo šodo.
 

 


Krém do medovníku

  • 1/4 l mleka

  • 2 navrsene pol. lzice vanilkoveho pudingu

  • 15dkg cukru (opet jemny)

  • 15dkg masla

  • 8dkg strouhanych vlasskych orechu

Utreme maslo s cukrem do peny, pridame orechy a postupne vmichame vychladly puding z vyse uvedeneho mnozstvi mleka a pudingoveho prasku.
 

 


Medovnik Release 2.0 paní

Urcite se dela ve vice verzich ale tato je rozhodne dost jedla na to, aby medovnik rychle zmizel pod naporem stravniku. :-). J. P.

  • 4 zloutky

  • 75 cukru na peceni (jemny)

  • 150g hrube mouky

  • 1/2 lzicky jedle sody nebo prasku do peciva

  • 100g medu

  • 2 lzice vody

  • snih ze 4 bilku

  • cca 2 lzicky pernikoveho koreni (napr. Kotanyi) (jinak v korenich do perniku se objevuji dle zvyklosti nektere z nasled. slozek: pepr, skorice, anyz, zazvor, hrebicek, kardamom, nove kor., fenikl)

  • hracickove mohou udelat z cukru karamel

  • na posyp: nastrouhany pernik na strouhani

Zloutky s cukrem utreme do peny, pridame 2 lzice teple vody, pak rozpusteny med (je-li cukernaty, musi se ohrat). Dale primichame mouku s korenim a praskem do peciva. Nakonec jemne vmichame snih z bilku. Peceme ve vymazane a vysypane dortove forme v mirne troube. (zpocatku vice zprudka aby testo vybehlo; podle konkretnich podminek lze testo zvrchu prykryt kusem alobalu) Hotovy dort rozkrojime na 3 placky (narizneme nozem po okraji a zbytek reznou niti jako knedliky). Slepime kremem placky k sobe (nezapomente nechat stranou krem na potreni zvrchu a z boku. Pak potreme kremem boky dortu a posypeme je strouhanym pernikem (napr. pres cednicek na caj - pozor prace pro 4 ruce!). Nakonec potreme kremem vrsek dortu a opet zasypeme pernikem. Nechame v chladu odlezet asi puld dne aby sel medovnik dobre krajet a vrstvy byly dobre spojene.
 

 


Vánoční dort

  • 4 lžíce kukuřičného škrobu

  • 3/4 hrnku medu

  • 2 hrnky vody

  • 1 vanilkový cukr

  • 1/2 lžička mandlové příchutě

  • sníh ze tří bílků

  • šlehačka

Vodu med a vodu spolu krátce povaříme, přidáme vanilkový cukr a mandlovou příchuť. Horkou směs nalijeme na sníh a šleháme dalších 10 minut, resp. dokud směs nezhoustne. Nalijeme do pekáčku a pokryjeme šlehačkou. Ozdobíme višněmi, oříšky atp. Na několik hodin dáme vychladit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář