Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nápoje

22. 5. 2008

Bowle třešňové

  • 100 g medu

  • 0,5 kg třešní

  • 2 lžíce rumu

  • 0,7 l červeného vína nebo třešňového či višňového medového ovocného vína

  • 1 citrón

  • 2 dcl sodovky

Omyté vypeckované třešně dáme do skleněné nádoby, zakapeme rumem, citronovou šťávou a medem, zalijeme polovinou vína, promícháme a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Zalijeme zbytkem vína, vychlazenou sodovkou a podáváme.
 

 


Likér bezinkový

  • 6 l dobře vyzrálých kuliček bezu černého

  • 2 l vody

  • 3 vanilkové cukry

  • 150 g mleté černé kávy

  • 1 - 1,5 kg medu

  • 2 l tuzemského rumu

Bezinky povaříme ve vodě 15 minut; před koncem varu vsypeme kávu a po odstátí scedíme. Po vychladnutí doplníme vanilkový cukr, med a rum.
 

 


Likér rybízový

  • 1 litr rybízové šťávy

  • 1 litr rumu

  • 0,8 kg medu

Rybíz rozmačkáme a necháme několik dní nakvasit. Vylisujeme šťávu, přidáme rum a med.
 

 


Likér vaječný

  • 200g medu

  • 300ml smetany

  • 8 žloutků,

  • 2 celá vejce

  • 2 vanilkové cukry

  • tuzemský rum

Vše kromě rumu dáme do mísy nad hrncem s vařící vodou a intenzívně mícháme až do zhoustnutí. Přecedíme a po vychladnutí smícháme se stejným objemovým množstvím tuzemského rumu.
 

 


Likér višňový

  • 1/2 litru višní

  • 2 kousky skořice

  • několik hřebíčků

  • 1 rozkrojený nezralý vlašský ořech

  • 1/2 kg medu

  • 1 litr rumu

Ve skleněné nádobě necháme stát 14 dní, poté likér scedíme a stočíme do lahví.
 

 


Punč kávový

  • 3 lžíce medu

  • 1 dcl rumu

  • 2 dcl bílého vína nebo jablečné ovocné medoviny

  • 0,5 l kávy

Do horké kávy vmícháme ostatní ingredience a podáváme.
 

 


Punč vánoční

  • 6 sklenic jablečného džusu (zčásti možno "vylepšit" jablečným vínem, příp. 1 dcl whisky)

  • 7 kousků skořice

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku (alternativně možno použít hřebíček)

  • 1/4 hrnku medu

  • 3 lžíce citrónové šťávy

  • 1 lžička strouhané citrónové kůry

  • 2 hrnky neslazené ananasové šťávy

V přikryté nádobě zahříváme džus, víno a jeden kousek skořice až téměř k varu. Přidáme další přísady a ještě chvíli zahříváme. Scedíme do sklenic, každou sklenici ozdobíme kouskem skořice. V teplém období roku se podává vychlazený.
 

 


Vitamínová bomba proti nachlazení

  • zelený čaj

  • šťáva z jednoho grepu

  • šťáva z jednoho citronu

  • několik lžiček medu

Do čerstvě uvařeného zeleného čaje přidáme šťávu z jednoho grepu a z jednoho citronu, podle chuti osladíme medem. Pijeme každé ráno.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář