Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perník na figurky

22. 5. 2008

Perník na vánoční figurky staročeský

  • med tekutý dle potřeby

  • 1 kg celozrnná mouka

  • 1 lžíce mletého koření (skořice, zázvor, hřebíček, nové koření, celý fenikl a anýz)

Rozehřátý (tekutý) med prohněteme důkladně s kvalitní celozrnnou moukou (žitnou nebo i pšeničnou) a tlučeným kořením až vznikne tužší těsto, asi jako na chleba. Necháme odležet v chladu několik dnů až týdnů. Před pečením dáme do tepla, znovu prohněteme a vyválíme tenkou (2 - 3 mm) placku. Vykrajujeme figurky, které pečeme na plechu vymazaném včelím voskem. Figurky se před pečením, nebo těsně po vytažení z trouby potřou rozšlehaným vejcem. Vychladlé se zdobí cukrovou polevou. Perník z tohoto těsta změkne jen při uložení v chladu a vlhku, v paneláku ho nedělejte, pokud ho chcete jíst!
 

 


Perník na figurky z "odpalovaného" těsta

  • 250g hladké mouky

  • 100g medu

  • 70g cukru

  • 30g másla

  • citronová kůra

  • 1 lžička jedlé sody

Z medu a cukru uvaříme syrup, mícháme a sbíráme pěnu až trochu zkaramelizuje. Do horkého přidáme 200g mouky a vařečkou vypracujeme těsto. Po vychladnutí vmícháme rozpuštěné máslo, kůru a sodu promíchanou se zbytkem mouky. Vypracujeme těsto a tvoříme figurky z placky 1cm silné.
 

 


Perník na zvířátka

  • 650g hladké mouky

  • 250g moučkového cukru

  • 80g rozpušteného 100% tuku na pečení

  • 4 vejce

  • 5 lžic medu

  • 1 lžička jedlé sody

  • 2 lžičky koření do perníku

Vejce utřeme s cukrem, přidáme koření, tuk, med a postupně tolik mouky až vznikne vláčné těsto. Necháme odpočinout alespoň několik hodin.

 

 


Poleva na zdobení perníčků kornoutkem

  • 1 bílek

  • 1/2 lžičky citronové štávy

  • 1 lžička bramborového škrobu

  • asi 4 lžíce moučkového cukru z Modřanského cukrovaru

Všechny suroviny přesyjeme přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a štávu a ručně třeme a třeme až je poleva hladká a dostatečně hustá. Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr. Polevu přikrýváme utěrkou aby neoschla. Místo tradičních kornoutků můžeme použít sáček od mléka s odtřiženým rohem. Perník nezdobíme hned po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak se poleva loupe.
 

 


Rady pro pečení figurek

Figurky před (někdo má raději po) pečením potíráme rozšlehaným vejcem, do kterého můžeme kvůli barvě přidat trochu karamelu. Rozložíme na plech potřený včelím voskem a pečeme v ostřejší troubě. Po vyjmutí z trouby ihned perníčky sundáme z plechu, ještě horký plech znovu potřeme kouskem včelího vosku, perníčky rozložíme na rovnou plochu. Po vychladnutí ztvrdnou a je možné je přesypat do krabice atp.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář