Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perníky

22. 5. 2008

Celozrnný ovocný chlebíček

  • 1/3 hrnku jablečného moštu

  • 1 hrnek hrozinek

  • 1/5 hrnku nakrájených datlí

  • 1/3 hrnku sušeného nebo kandovaného ananasu

  • 1/4 hrnku sušených meruněk

  • 1 1/4 hrnku celozrnné mouky

  • 1/2 lžičky soli

  • špetka kypřícího prášku

  • 1/2 lžičky skořice

  • 1/4 lžičky nového koření

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

  • 1/4 lžičky kardamomu

  • 1/8 másla

  • 1/4 hrnku medu

  • 2 vejce

  • 1 vanilkový cukr

  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů

V hrnci prohřejeme mošt a sušené ovoce a necháme přikryté odležet do druhého dne. Mouku prosijeme spolu s kořením. V míse našleháme med, máslo a vejce. Vmícháme mouku, ovoce a nakonec ořechy. Uplácáme bochník potřeme máslem a pečeme na vymaštěném plechu 3 až 3 1/2 hodiny při 170 °C.
 

 


Mrkvovec (dýňovec, řepovec, makovec...)

  • 1/2 hrnku změklého másla nebo 100% tuku na pečení, lze použít i olej

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 vejce

  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve

  • 1/2 hrnku hrozinek

  • 1/2 hrnku hrubě nasekaných ořechů

  • asi 1/2 hrnku pomerančového džusu nebo vody

  • 1 hrnek polohrubé mouky

  • 1 hrnek celozrnné mouky

  • 3 lžičky prášku do pečiva

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 lžičky mletého koření (typu skořice, zázvor, muškátový oříšek...)

  • 1/4 hrnku slunečnicových semínek na ozdobu

V jedné míse promícháme mrkev, ořechy, hrozinky, džus, rozpuštěné máslo nebo olej, rozšlehaná vejce a rozehřátý med. Ve druhé míse všechny suché přísady. Nakonec jemně smícháme obě části. Nalijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Mrkvovec má mnoho variant, místo mrkve, ořechů a hrozinek se dá použít cokoliv jiného (nastrouhaná dýně nebo cukrová řepa, mletý mák, kandované ovoce, kokos, ovesné vločky, banán...). Podobně se dělají ovesné keksy, populární v Americe.
 

 


Ovocný chlebíček

  • 75g másla

  • 75g přírodního cukru

  • 2 lžíce medu

  • 1 vejce

  • 200g celozrnné mouky

  • 1 lžička prášku do perníku

  • špetka soli

  • 1 hrnek malých kousků různého ovoce

  • 5 lžic mléka nebo vody

Utřeme máslo s cukrem, postupně vmícháme med a vejce a nakonec opět postupně zbytek surovin. Peče se ve formě na biskupský chlebíček ve střední troubě asi 3/4 hodiny.
 

 


Perník jako od babičky

  • 1/2 kg mouky

  • prášek do perníku

  • 9 lžic oleje

  • 1 lžíce kakaa

  • 1 vejce

  • 250g rozehřátého medu

  • vlažná voda

Ze všech surovin kromě vody vymícháme těsto, vodu přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo právě tak řídké, aby šlo nalít do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku. Pečeme ve střední trobě asi 1/2 - 3/4 hodiny.
 

 


Perník ruský

  • asi 3/4 kg hladké mouky

  • 300g medu

  • štáva a kůra z jednoho citronu

  • 3 žloutky

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžička tlučeného hřebíčku

  • 8 lžic oleje

  • kandované ovoce, hrozinky, ořechy, rum, zavařeninu atp. na nádivku

Žloutky, med a prášek do pečiva utřeme, vmícháme olej, koření, štávu a kůru z citronu a tolik hladké mouky, aby vzniklo tužší těsto. Necháme ho odpočinout a vyválíme z něj dvě placky velikosti plechu. Spodní placku na plechu poklademe nádivkou, zakapeme rumem a zakryjeme druhou plackou. Pečeme v mírné troubě asi půl hodiny. Po vychladnutí potřeme polevou a posypeme ořechy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář